Arktista välineurheilua Lapissa
Erityisesti Lappi mielletään Suomessa arktiseksi alueeksi. Arktisuudesta tulee ensimmäisenä mieleen lumi, revontulet ja pakkanen. Lapissa lumelle löytyy lukemattomia erilaisia nimityksiä, kuten esimerkiksi huurre, nietos, sohjo, höttö ja hankinen. Hangen päällä hiihdetään, kävellään lumikengillä, ajetaan kelkalla, lautaillaan, jäällä luistellaan ja avannossa uidaan – joten monenlaisille urheiluvälineille on tarvetta. Tällä sivustolla annamme sinulle vinkkejä liittyen urheilun harrastamiseen Lapissa.
Pohjoisen urheiluvälineet
Etelä-Suomeen verrattuna Lapin olosuhteet tuovat omat haasteensa etenkin talviurheiluun. Välineisiin vaikuttavat vallitsevat sääolosuhteet, jotka tänä päivänä vaihtelevat entisestään. Jos lumitilanne sallii, laskettelukausi voi alkaa hyvissä ajoin lokakuun puolella ja välineiden saatavuuden tarve ilmenee aikaisin. Viime vuosina kunnollisia pakkastalvia on kuitenkin saatu melkeinpä ihmetellä, kun leuto sää pitkittää talven alkua, mikä muuttaa tilannetta omalla tavallaan.
Tänä päivänä sääolojen vaihtuessa on mahdollista harrastaa esimerkiksi suosituksi noussutta fatbike-pyöräilyä tai vaikkapa retkeillä luonnon keskellä. Lapissa on myös hyvät puitteet talviuinnin harrastamiseen, sillä vedet ovat keskimäärin kylmempiä ympäri vuoden.
Urheilua yksin vai yhdessä?
Jos urheilu yksin ei huvita, mahdollisuutena on myös osallistua opastetuille retkille, jolloin kynnys uuden lajin harjoittamiseen madaltuu entisestään. Esimerkiksi edellä mainittu fatbike-pyöräily on hauskaa puuhaa yhdessä tai yksin – tunturimaiseman siintäessä horisontissa unohtuvat arkihuolet ja stressi hälvenee. Oppaiden avulla pääsee kiinni uuteen lajiin eri näkökulmasta, jos itsellä ei ole tietoa asiasta ennestään ja kiinnostusta kuitenkin löytyy, muttei keinoja siihen, että miten ja missä? Vieras ympäristö voi olla myös jännittävä alkuun ellei ole tietoa Lapin maastoista, joten siinä mielessä yhdessä liikkuminen luo turvaa.
Jos taas olet kiinnostunut liikkumaan yksin, siinä on tiettyä vapauden tunnetta ja voit liikkua luonnon keskellä omaa vauhtia tarvitsematta liikaa miettiä, onko koko ryhmä kasassa. Itsekseen oleminen luonnossa auttaa arjen kiireiden keskellä olevaa ihmistä rauhoittumaan ja pysähtymään edes hetkeksi. Luonnossa liikkuminen ”lataa akkuja” ja antaa virtaa arkeen.